Hvad er akupunkturpunkter?

Akupunkturpunkter stimuleres i en  akupunkturbehandling,  Punkterne er lokaliseret overalt på kroppen på de såkaldte meridianbaner, hvorfra man kan stimulere og påvirke kroppens energi – også kaldet Qi, som flyder i meridianbanerne.
Formålet med at stimulere punkterne er altså at fremme kroppens naturlige helingsproces, balancere energistrømmene og balancen mellem Yin og Yang og dermed forbedre kroppens funktioner. 

Faktisk er der mere end 400 punkter, og hvert punkt har en hel specifik funktion og relation til kroppens forskellige energetiske systemer. Alle punkter har altså deres egen unikke betydning og relationer og kan bruges på flere måder og i forskelligt samspil med andre akupunkturpunkter, når akupunkturen udføres af en uddannet og professionel behandler. Derfor er akupunkturbehandlinger forskellige fra person til person og måske fra gang til gang, når man får professionelt udført akupunktur ud fra Traditionel Kinesisk Medicin. Behandlingerne og valget af akupunkturpunkter varierer fra person til person og med samtidig hensynstagen til evt. symptomer på behandlingsdagen (f.eks. hovedpine eller forstoppelse), hensyn til menstruationscyklussens aktuelle fase, så fysiologien i denne fase understøttes og/eller hensyn til evt. samtidig hormonel behandling på fertilitetsklinik. Derfor vælges punkter til behandlingen, så disse understøtter evt. hormonbehandling, og hvad der lige nu er fokus på i fertilitetsbehandlingen. Således understøtter akupunkturen hormonbehandlingen på fertilitetsklinikken eller hos gynækologen.
Derfor bruges der ikke nødvendigvis at stimulere de samme akupunkturpunkter hos forskellige akupunkturklienter, selv om de henvender sig med overordnet set det samme problem som f.eks. fertilitetsudfordringer, menstruationssmerter eller hedeture. Der tages altid individuelle hensyn, så behandlingen på professionel vis tilpasses lige præcis dig og din krop, og punkterne vælges fra gang til gang, ligeledes efter individuelle hensyn. Her er ingen “one size fits all”-strategi.  Sådan skabes de bedste resultater frem for blot at behandle på symptomerne.

Sådan virker akupunkturpunkter

Når en akupunktør indsætter en nål i et akupunkturpunkt, eller punktet stimuleres på anden vis, f.eks. med akupressur, så sker der en påvirkning af kroppens energisystem. Denne påvirkning styrker kroppens evne til at genskabe balancen indefra og  kan medføre en række positive effekter såsom smertelindring, reduceret stress, øget blodgennemstrømning omkring underlivsorganerne og meget mere. Engangsnålene, der er meget tynde og helt skarpslebne, der sikrer et blidt indstik, stimulerer altså i akupunkturpunkterne og frigiver f.eks. blokeret energi omkring det tilhørende energetiske organ, så kroppen bliver bragt tilbage i balance. 

En akupunktør vil udvælge specifikke punkter baseret på en vurdering af både symptomer og helbredstilstand for at skabe en skræddersyet behandlingsplan. Det er vigtigt at bemærke, at punkterne ikke kun er begrænset til det eller de områder, hvor nålene indsættes. Stimuleringen af et punkt kan nemlig godt have en indvirkning på andre dele af kroppen gennem meridianernes forbindelser. Det betyder, at der både kan stimuleres akupunkturpunkter i det område, der er fokus på, men også andre steder på kroppen for at øge effekten af de lokale akupunkturpunkter. Dette gør akupunktur til en effektiv behandlingsmetode for en lang række helbredsproblemer, tilstande og symptomer. 

Læs mere om akupunktur her.

Her er eksempler på akupunkturpunkter 

Akupunktur er en gammel medicinsk praksis, der stammer fra verdens første medicinske system Traditionel Kinesisk Medicin, og som  bruges til at stimulere bestemte punkter på kroppen, så kroppens fysiologi styrkes, og kroppens naturlige funktioner bedres. Her er et par eksempler på akupunkturpunkter, som du måske har hørt om;

 • YINTANG: Dette punkt er beliggende præcis midt i mellem øjenbrynene direkte over næsen, og måske kender du det fra yogaens verden som “Det tredje øje”, eller du har måske ubevidst strøget et uroligt barn præcist hen over lige netop dette akupunkturpunkt, der virker meget beroligende og afslappende. Punktet er så behageligt at blive stimuleret i, at jeg oplever flere klienter, der direkte efterspørger det – “Skal jeg ikke have den i panden?”, lyder det ofte fra briksen, hvis jeg har undladt at bruge punktet …
 • PC6/PE6: På indersiden af den nederste del af underarmen ligger punktet, som du måske kender fra de særlige armbånd, der laver akupressur/tryk på dette punkt mod køresyge, søsyge og ikke mindst kvalme.
  Akupunkturpunktet bliver i vid udstrækning brugt mod alle former for kvalme – graviditetskvalme, kemokvalme og også på det lokale hospitals opvågningsafsnit bruger man det efter operationer i fuld bedøvelse med så god kvalmestillende effekt, at de har halveret deres kvalmestillende medicinforbrug på afdelingen efter, at tilbuddet om akupunktur blev indført.
  Stimulering af dette punkt har også en beroligende effekt og opleves ofte som følelsen af at få bedre plads i brystkassen, lidt ligesom at tage et stort, dybt suk både fysisk og mentalt.
  Hvis du anvender akupressurarmbåndet til at stimulere dette punkt, så lad mig hjælpe dig med at lokalisere punktet præcist, så du får bedst mulig gavn af akupressuren.
 • GV20/DU20: Punktet ligger præcis på toppen af hovedet og er også kendt som “antennen” og kan hjælpe med at reducere stress, skabe ro i dine tanker og forbedre koncentrationen, men punktet kan også bruges til at løfte energien opad i stedet for at sænke energien for at skabe ro, og give kræfter både mentalt og fysisk, alt afhængig af hvilken teknik, der bruges ved stimulering af akupunkturpunktet. 
 • SP6/MI6: Dette akupunkturpunkt er også kendt som “kvindepunktet”, der er beliggende en håndsbredde over indre ankelknogle, og som er et stort gynækologisk punkt, der kan anvendes meget bredt, fordi hele tre meridianbaner mødes netop her. Punktet er oftest ømt på kvinder, når man trykker ned i det.
  Det bruges ofte ved diverse menstruationsproblematikker og vandladningsbesvær og er også rigtig godt ( i kombination med andre akupunkturpunkter som altid) at stimulere veer på både op til og under fødslen. Af samme grund bør punktet ikke stimuleres på gravide, der endnu ikke har nået termin for at undgå den livmodersammentrækkende effekt.

Disse punkter er blot nogle af de mange, der findes overalt på kroppen, og de kan alle hjælpe med at behandle forskellige helbredsproblemer både fysisk, mentalt og følelsesmæssigt. I alt findes der mere end 400 akupunkturpunkter, og en professionel akupunktør vil  kunne hjælpe dig fagligt med at finde de mest passende punkter for netop dig i din aktuelle problemstilling.

Interesseret i at høre mere?