Hvad, der stresser os, er meget forskelligt fra menneske til menneske og fra situation til situation, og vi kan opleve perioder i vores liv, der grundet livsomstændighederne er mere stressfulde end andre. Det kan være arbejdsrelateret med for mange eller for store opgaver eller at holde for lidt fri og få ladet for lidt op både fysisk og mentalt, inden vi skal yde igen og på den måde “få kørt batterierne flade”.
Det handler om at få genskabt balancen mellem “action” og “hvile”, og det handler også om reelt at få hvilet, når vi så gør det. Vi bliver ikke ladet op ved at ligge på sofaen og “slappe af”, hvis hovedet stadig er fyldt op med tanker og bekymringer, imens vi hviler fysisk. Og vi slapper heller ikke af med mobiltelefonen eller tv-fjernbetjening i hånden samtidig med at hvile. Vi tror, at vi slapper af, men hjernen stimuleres og arbejder stadig på højtryk i den situation.
Angst kan generelt eller i særlige livsomstændigheder også dukke op og dræne vores mentale helbred. Angst kan ligesom stress have både fysiske og psykiske symptomer, men hvor stress kommer af en overbelastning, kan angst være generaliseret og være til stede mere eller mindre hele tiden i større eller mindre grad, men den kan også opstå pludselig ved angstanfald
Ved både stress og angst kan symptomerne, som man plages af, være mange , og ofte ses der hjertebanken og åndenød, kvalme og koncentrationsbesvær, irritabilitet eller følelsen af mindreværd, og søvnen er ofte påvirket. Og ved for lidt eller for dårlig søvn kan det også betyde, at man hænger fast i den onde cirkel, fordi krop og sjæl ikke bliver naturligt restitueret om natten, og det kan derfor være svært at få en dagligdag til at fungere.

I klinikken har jeg gennem mange år set, hvordan mange bliver påvirket af hormoneller forandringer gennem livet, det kan være ved og omkring overgangsalder, ved hormonbehandling i fertilitetsbehandlinger eller i graviditet, men både stress og angst kan naturligvis forekomme i alle mulige livsperioder og livssituationer, og akupunktur kan have en rigtig god effekt – også ved hormonelle påvirkninger enten indefra eller udefra ved hormonbehandlinger på fertilitetsklinikker.
Selve livsperioden med et uopfyldt graviditetsønske kan helt naturligt påvirke ens mentale helbred betydeligt, det er en kæmpestor mental udfordring at kæmpe med ufrivillig barnløshed, ligesom en graviditet efter ufrivillig barnløshed har en klar højere grad af angst og stress end hos andre gravide generelt set – det viser både forskning og erfaringer. Heldigvis kan professionelt udført akupunktur trygt bruges af både gravide og ikke gravide, og i Klok-Akupunktur bruger jeg oftest både NADA, som er en særlig form for øreakupunktur, der også bruges inden for psykiatrien for at skabe bedre nætter med god søvn, sammen med akupunktur på kroppen.
Og ved fertilitetsbehandlinger, både ved ønsket om at blive gravid “på gammeldags facon” og ved supplement med akupunktur til fertilitetsbehandlinger på klinik, bruger jeg altid behandling rettet mod både krop og sjæl til både at styrke fysiologien i kroppen, men i særdeleshed også lindre og afslappe i det mentale “overload”, der naturligt er til stede i større eller mindre grad på dette tidspunkt.
Behandlinger med akupunktur hos Klok-Akupunktur tilpasses altid lige præcis dig og dit system samt den situation, du er i, uanset om det drejer sig om pubertet, graviditet, overgangsalder eller fertilitetsbehandling eller andet. Her er du og behandlingsvalget i centrum. Og akupunktur mod angst, stress eller dårlig søvn eller, hvad du måtte have af gener, kan sikket anvendes sammen med evt. medicinsk behandling.

Interesseret i at høre mere?