Fordøjelsesproblemer

Hjælp din mave med akupunktur.

Indenfor Traditionel Kinesisk Medicin og dermed akupunkturens verden er vores fordøjelsessystem helt centralt i forhold til vores krops generelle funktioner og velbefindende. Og også i vestlige medicin har vi igennem især de seneste år fundet ud af, at vores maves velbefindende har kæmpestor betydning for resten af vores krop og vores overordnede helbred. Det er gennem vores mave-tarmsystem, at vi får næring og energi gennem det, vi spiser, og maven har også stor betydning for hele vores immunsystem. Så det at have en stærk mave/ et stærkt fordøjelsessystem hjælper dig både med energi og overskud, både fysisk og mentalt, og betyder også, at dit immunforsvar styrkes, så du er mere modstandsdygtig overfor sygdomme og infektioner.

Et dårligt fordøjelsessystem vil derimod kunne skabe inflammation, der vil forværre mave-tarmproblemerne og med tiden vil kunne bidrage til en række livsstilssygdomme, og fungerer maven ikke, så påvirkes man ofte med både fysisk træthed og utilpashed og manglende mentalt overskud.
Desværre er fordøjelsesproblemer og dårlig fordøjelse et meget udbredt problem. Rigtig mange har symptomer som f.eks. forstoppelse eller diarré eller et meget skiftende afføringsmønster, irritabel tyktarm, oppustethed, ondt i maven eller kvalme.
Både fysiske faktorer og mentale/følelsesmæssige påvirkninger kan have stor betydning for vores maves velbefindende. Bestemte fødevarer, uregelmæssige måltider, at spise for lidt eller for meget, at spise i en dårlig stilling ved sofabordet f.eks. eller i en dårlig stemning, at have for stramme bukser på eller blive udsat for kulde påvirker alt sammen fordøjelsen, og også stress og uro kan give fordøjelsesproblemer. Det at indtage måltidet i en dårlig stemning rundt om spisebordet har betydning for kroppens evne til at nedbryde og fordøje maden, så det er ikke ved vores fælles måltider, at vi skal diskutere eller tage konflikter op. Maden skal gerne nydes langsomt og i ro og fred – også uden at se tv eller arbejde ved computeren imens.
“Maden er følelsernes skraldespand”, siger man – forstået på den måde, at følelsesmæssige belastninger kan “gå lige i maven”, og at man kan nemt får fysisk ondt i maven eller andre fordøjelsesgener p.g.a. følelser, der belaster systemet. Tænk blot på fænomenet “eksamensmave”, hvor man før en eksamen eller en anden stor og betydningsfuld begivenhed får nedsat appetit, tynd mave/diarré, kvalme eller måske ligefrem kaster op p.g.a. nervøsitet og stress fra situationen.
Stress og bestemte madvarer kan også påvirke mavesyren i mavesækken og give halsbrand, svien og smerter øverst i maven.

Med professionelle og individuelt tilpassede akupunkturbehandlinger hos Klok-Akupunktur kan du sammen med få og enkle faglige råd omkring madvaner og madvarer få din mave på rette spor og dermed få basis for et større overskud både kropsligt og mentalt.